Valencia

Valencia

5+1 tipp

2021. január 25. - redzsi___

Az Erasmusom végére érve összeszedtem pár tippet, ami hasznos lehet a következő kiutazó nemzedéknek, legyen szó Valenciáról, Spanyolországról vagy bármelyik országról! Természetesen ez csak az én meglátásom, tapasztalatom, észrevételem, minden ország-város más Erasmus diákja más-más tapasztalatokkal rendelkezik. Egyéb kérdés esetén bátran keress (ha olvasod ezt a posztot), megpróbálok a legjobb tudásom szerint válaszolni! Most pedig jöhetnek a tippek!

  1. Ha megtörtént az elhatározás, hogy Te külföldön fogsz tanulni, a lehető leghamarabb próbáld a papírmunkákat elintézni! A fogadó, illetve a saját egyetemed oldalán tudsz tájékozódni, de érdemes felvenni a kapcsolatot volt Erasmus diákokkal! Sokkal jobb lesz úgy tervezni az utad, hogy a kötelező le van tudva (én már csak tudom J)!
  2. Lakhatás: lakás keresésénél érdemes úgy gondolkodni, hogy az lesz a Te otthonod! Ahova hazamész egy fáradt nap után, ahova áthívod a barátaidat, ahol nyugalmat lelsz. Ez nem egy egyszerű szállás, hogy csak aludni jársz haza, mint egy nyaraláson. Ezt kell megérteni! Illetve a másik tanács, hogy érdemes pár nappal előbb kiutazni, megszállni egy hostelben/hotelben/Airbnb-ben, és megnézni a potenciális lakásokat!
  3. Létszám a lakásban: 5 hónapnyi együttlakás 4 idegen emberrel arra tanított meg, hogy jobb a kevesebb létszám az együttélés szempontjából. Persze elsülhet jól a dolog, hogy iszonyat jófej, kedves, barátságos emberekkel sikerül összeköltözni, de történhet úgy is, mint az én esetemben, hogy oda nem figyelő, egyáltalán nem figyelmes és barátságos embereket kapsz. Ez sajnos mindennapi bosszúságokat szül, ami nem éppen egy kiegyensúlyozott életmódot eredményez. Személy szerint sok összetűzésem volt a lakótársakkal, de visszagondolva ennél rosszabb is lehetett volna!
  4. Tanulás: amire érdemes időt és energiát fordítani, az az adott ország nyelvének elsajátítása. A legtöbb egyetem biztosít ingyenes lehetőséget nyelvtanulásra, így történt velem is, hogy sikeresen teljesítettem az A1-es spanyol kurzust, így otthon tudom folytatni a már megelőlegezett tudásomat. Természetesen fontos bejárni az órákra, odafigyelni az órákon, hiszen a vizsgaidőszak nagyon hamar eljön (szintén saját példa J).
  5. Pénz: nagyon hamar nagyon sok pénzhez jutsz az ösztöndíj által. Érdemes a lakás bérleti díját félretenni, és a maradék pénz esetén pedig egy költségvetést tervezni. Kövesd nyomon mindig mire költöttél, hiszen nagyon hamar nyoma fog veszni az eurónak, ha nem figyelsz oda!

 

+1: Bár úgy tűnhet sok mindenre kell odafigyelni az Erasmus előtt/alatt, a legegyszerűbb tanács az, hogy ÉLVEZD! El kell engedni minden problémát és negatívumot, arra kell koncentrálni, hogy egy nehézség következtében a megoldást kell megtalálni, nem pedig a negatívumokat erősíteni. Az Erasmus egy csodálatos lehetőség, és az idő repül, így tényleg minden napját meg kell csodálni, és élvezni kell!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://erasmus-life.blog.hu/api/trackback/id/tr2916403110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása